Oksijen Konsantratörü Kullanımıyla İlgili Önemli Bilgiler
Oksijen Konsantratörü Nedir?
Atmosferdeki soluduğumuz havada % 21 oksijen (O2), % 78 azot (N2), % 0,9 argon (Ar) ve % 0,1 oranında diğer gazlar bulunmaktadır.
Oksijen konsantratörü cihazları moleküler elek (molecular sieve) dediğimiz sistemle ortam havasındaki gazları ayrıştırır ve % 95 (± 3) saflıkta oksijen üretir.
Oksijen konsantratörleri üretilebildiği gibi KOAH ve benzeri kronik solunum rahatsızlıklarında tedavi için kullanılan, insan sağlığına uygun oksijen gazı sağlayan cihazlar da üretilir.
Oksijen konsantratörleri, evde veya hastanede, birçok solunum hastalığının tedavi sürecinde kullanılır. Bu cihazlar tek başına kullanılabildiği gibi birkaç farklı cihazla birlikte aynı anda da kullanılabilir.
CİHAZ BAKIMI
Cihaz bakımı için tecrübeli bir teknik servis tercih ederseniz cihazınızın filtreleri değiştirilir, valfleri ve fanı temizlenir, motor bakımı yapılır, oksijen çıkış oranı tespit edilir, basınç ayarları kontrol edilir, içi dezenfekte edilir ve olası arızalar önceden tespit edilip önlemi alınır.
Tercih ettiğiniz teknik servisin TSE (Türk Standartları Enstitüsü) belgesini sorgulamanızı tavsiye ederim. Siz istediğinizde firmanın bu belgeyi ibraz etmesi gerekir. TSE bir devlet kurumudur ve görevlerinden birisi de hizmet veren firmaların belirli standartlarda çalışıp çalışmadığını denetleyip standartlara uygunluğunu kontrol etmektir. Kriterlere uygun firmalara belge verir. TSE belgesine, yeterli tecrübeye ve teknik alt yapıya sahip olmayan firmaları lütfen tercih etmeyin. Unutmayın, böyle bir seçim sizi maddi ve manevi olarak zarara sokabilir.
“Tavsiye edilen periyodik bakım üç ayda birdir.”
Oksijen konsantratörünün düzenli olarak bakımını yaptırırsanız oluşabilecek çoğu riskli durumdan kurtulmuş olursunuz.